Foto: ljubaphoto

6 vanliga myter om solskydd (det är dags att sluta tro på det här!)

Räcker det att ha smink med spf, och behövs verkligen solskydd när det är molnigt? Andreas Zaffén, utbildningsansvarig på märket La Roche-Posay, rätar ut frågetecken kring solskydd och slår hål på några seglivade myter.

1. " Solskydd orsakar cancer"

– Nej, det handlar framför allt om vårt beteende i solen och den UV-strålning som vi utsätter oss för. Vi måste få ett sunt beteende i solen för att undvika att bränna oss.

2. "Det räcker med makeup med spf"

– Solskydd måste uppfylla myndighetskrav för UVB-(spf) och UVA-skydd. I makeupprodukter är det ofta en mindre mängd filter med en uppmätt spf. Solskyddsprodukter skyddar dig bättre.

LÄS MER: Skydda ansiktet mot solens strålar – här är 6 bästa solkrämerna

3. "Mörk hud behöver inte solskydd"

– Mörk hud har, på grund av sin höga pigmentering, ett bättre naturligt skydd mot UV-strålar än ljus hud. Men även mörk hud kan brännas och få pigmenteringar, så använd solskydd.

4. "Solskydd kan ge D-vitaminbrist"

- Nej! Du behöver bara exponera huden, till exempel handflatan (utan skydd), cirka tio till femton minuter per dag för att uppnå maxproduktion av D-vitamin.

Foto: This content is subject to copyright.

5. "Solskydd behövs inte molniga dagar"

– 75 procent av den strålning vi utsätts för året om är långvågig UVA-strålning, den som går djupast ner i huden och kan orsaka inflammation. UVA-strålar tar sig även igenom moln och glas.

6. "Solskydd irriterar känslig hud"

– Vid känslig hud rekommenderar jag att man använder sig av solskydd som är anpassat för och testat på känslig hud.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!