26 snabba frågor till skådespelerskan Saga Becker

Naomi Itkes möter skådespelerskan Saga Becker som svarar på 26 snabba frågor - bland annat 'Är det viktigt att ha pengar?'.

Skådespelerskan Saga Becker lärde oss att älska i filmen "Någonting måste gå sönder", för vilken hon också fick en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll.

Saga Becker

26 snabba frågor till Saga BeckerVilka är dina litterära hjältar? 
”Åh, svårt. Men jag kommer alltid att fascineras av Lisbeth Salander.”

Har en låt förändrat ditt liv?  ”Ja, ’Pass This on’ med The Knife.”

Läser du om böcker? ”Det händer att jag under vissa perioder i mitt liv läser om böcker som stärkt mig eller hjälpt mig på något sätt. Jag tycker att det är så intressant när man läser om texter, hur de ändras och man finner nya saker och upplevelser. ’Röd självbiografi’ av Anne Carson är en sådan bok som jag brukar läsa en gång om året. Allt av Jean Genet läser jag också om när jag vill försvinna i väg i ett magiskt språk och jag läser även om poesi.”

Vad är gränsöverskridande för dig? ”Det kan vara så himla mycket. Jag jobbar ju med skrivande, filmskapande och berättande med queera perspektiv så för mig kan det bland annat handla om att vara formbrytande när man berättar eller skapar bortom det konventionella.”

Stå på scen eller filma? ”Jag tänker i bilder så jag måste nog säga att rörlig bild är det medium som jag gillar. Jag har lite scenskräck.”

Hur ser du ut på morgonen? ”Trött förmodligen.”

Blir du nervös? ”Ja, jag kan bli nervös inför grejer men det är en härlig känsla att vara lite nervös, tycker jag, för då presterar man bättre.”

Din största bedrift? ”Jag måste nog säga att det är att jag är så spontan och bra på att improvisera.”

Är du religiös? ”Jag är troende och spirituell, men inte religiös.”

Är mode nödvändigt? ”Mode, som i kläder och stil, är väldigt viktigt, för det är ett av de viktigaste utryckssätten vi har och det första vi ser av varandra. Man kan också vara otroligt politisk i sitt val av kläder och jag gillar att uttrycka mig och experimentera med mitt utseende.”

Är det viktigt med lojalitet? ”Lojalitet är för mig en av de viktigaste egenskaperna och som jag värdesätter högst hos personer i min närhet.”

Skrika högt eller skrika tyst?”Jag är nog en tyst skrikare. Jag kan se tystnaden som mer effektfull många gånger.”

Stå främst på barrikaden eller vara en i gruppen? ”Jag är nog en kombination av båda, jag gör det som krävs av mig.”

Läser du horoskop? ”Gjorde när jag var yngre men inte längre. Jag tycker det är mer intressant att uppleva vad livet har att ge mig än att läsa om det.”

Är det viktigt att ha pengar? ”Jag är hellre fattig och lycklig än rik och olycklig. Tyvärr styr pengar för mycket i våra liv och påverkar mer än vi vill. Jag är glad så länge jag får det att gå runt och kan överleva på min konst och mitt skapande.”

Vem kommer att skriva biografin om ditt liv? ”Tror det kommer vara en framtida poet som ej är upptäckt ännu.”

Vad skulle du aldrig sätta på dig? ”Pälsar från djur som föds upp för att just bli pälsar.”

Svensk favoritregissör? ”Ester Martin Bergsmark.”

Lättretlig eller tvärtom? ”Beror nog helt på vilken dag det är.”

Boklådor eller Netflix? ”Litteratur och film är mina största intressen och får båda lika mycket plats i mitt liv.”

Leva löst och utan uppgifter eller leva löst och med uppgifter? ”Jag har ett stort behov av att uttrycka mig, skapa och utvecklas så jag måste säga med uppgifter.”

Fisk eller kött? ”Fisk.”

Är det viktigt med familj? ”Familj för mig är otroligt viktigt, sedan om det är blod eller inte spelar ingen roll, då vi väljer våra familjer.”

Vad tycker du om porr? ”Porr som industri har otroligt mycket problematik med många olika grader av förtryck (som alla delar av vårt samhälle) men som queerfeminist tycker jag att vi alla har rätten till våra kroppar, och sker det på lika villkor och under bra förutsättningar så kan det vara otroligt hett och och positivt för sexualiteten och min syn på min egen kropp och njutning.”

Finns det andra viktiga skådisar än du? ”Jag passar på att hylla några andra transskådespelare som Aleksa Lundberg, Jana Bringslöv och Laverne Cox.”

Är du en glad skit eller en arg jäkel? ”En blandning av båda. Jag är en otroligt glad och positiv person men alla orättvisor och förtryck i vårt samhälle gör en samtidigt förbannad.”

AV NAOMI ITKESNINA BOGSTEDT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!