9 modekampanjer som skapat ramaskri!

Då och då kommer det en modekampanj som blir hårt kritiserad, debatterad ja till och med bannlyst. Vi ger er nio av de mest kontroversiella och beryktade.

1. YSL Opium  2000 

Det kommer kanske inte som en chock att Tom Ford finns med på flera platser på denna lista. Hans första kampanj som orsakade storm och väldigt många klagomål var för YSLs parfym Opium med en helt naken (förutom guldklackarna då) Sophie Dahl fotograferad av Steven Meisel. Den ansågs olämplig för barn och togs till slut ner från annonstavlor runtom i världen.

2. Gucci 2004 

Tom Ford slår till igen, denna gången för Gucci där han var creative director vid tillfället. Carmen Cass fick ett G inrakat i könshåret (som Ford gjorde själv enligt egen utsago). Annonsen som fotograferades av Mario Testino och stylades av Carine Roitfeld, inga amatörer när det kommer till sexiga bilder blev omedelbart bannlyst.

3. Yves Saint Laurent Pour Homme 1971 

Yves poserade naken på annonsen för hans första herrparfym. Bilden blev knappt publicerad i någon press, men har på senare år blivit ikonisk.

4. Sisley 2007 

Kampanjen med den ganska självklara titeln "Fashion Junkie" sågs inte med blida ögon när den lanserades på den kinesiska marknaden 2007. Förbrytaren var fotografen Terry Richardson, en man som förutom alla anklagelser om sextrakasserier också plåtat otaliga bilder för Sisley som förbjudits.

5. Tom Ford 2007 

Ford slår till för en tredje gång, nu med återfallsförbrytaren nämnd ovan, Terry Richardson. Den extremt porriga kampanjen fick mycket kritik och blev bannlyst i flera länder.

6. Miu Miu 2011 

Den då 14-åriga skådespelaren Hailee Steinfeld fotograferades av Bruce Webber till synes gråtande sittandes på ett järnvägsspår. Miu Miu fick utstå mycket kritik då det ansågs väldigt oansvarsfullt att visa ett barn i en sådan farlig miljö.

7. Alexander Wang Denim 2014 

Alexander Wang lånade taktik av sin amerikanska kollega Calvin Klein och skapade tillsammans med fotografen Steven Klein och modellen Anna Ewers en denimkampanj som fick en hel del uppmärksamhet.

8. Dolce & Gabbana 2007 

Kampanjen som fått det mindre smickrande öknamnet "The Gang Rape ad" fick ta emot massiv kritik. Inte minst från kvinnorättsorganisitioner som ansåg annonsen vara "Beyond offensive" och uppmanande till våld emot kvinnor.

9. United Colors of Benetton 1992  

Bilden visar David Kirbys sista stund i livet innan han dog i aids. Många upprörda röster hördes som krävde dess bannlysning, men kampanjen fortskred och har senare tillskrivits en stor del i den ändrade synen på aids.

Lästips!  STYLEBYs art director recenserar två omgjorda modeloggor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!