Acne Studios Jonny Johansson berättar om kommande kollektionen!

Ett kreativt liv på landet har inspirerat Acne Studios kommande höstkollektion. STYLEBYs Jonna Bergh träffade Jonny Johansson backstage efter visningen och pratade potatis, kreativitet och, naturligtvis, mode.

Acne Studios Jonny Johansson berättar om kommande kollektionen!

När Jonny Johansson fortfarande bodde hemma fick hans mamma en idé om att hyra ett hus på landet där familjen skulle bo, och där hon skulle få lugn att måla. En massa år senare har händelsen varit en del i att bli Acnes Studios höstkollektion för 2018 – den första som visas under Paris couturevecka (fast givetvis utanför coutureschemat, det är fortfarande ready-to-wear vi talar om).

”För mamma var det ju ett drömliv, hon kunde måla stilleben av potatisar och sådär, men för oss andra var det ju kanske inte lika kul … Vi bodde inte där så länge”, säger Jonny backstage efter visningen där modeller och kändisar (som Juliette Lewis som du ser på bilden) flyter omkring i ett kaosigt men glatt stök. ”Men just det där med att uppnå mer kreativitet genom att förflytta sig till något lugnare tror jag verkligen på. Jag älskar tanken på musiker som flyttar ut på landet för att hitta utrymme för att skapa ännu mer fantastisk musik, för att ta till exempel. Jag tror verkligen på den processen.”

Tanken om kreativa människor som lämnat stan för landet har inspirerat Acne Studios höstkollektion. Det är den tjejens garderob vi ser flyta fram över catwalken – som i linje med den tanken är klädd av trasmattor. Känslan är en uppjackad ”på landet”-look där stjärnorna är de många fantastiska ytterplaggen, från trenchcoats till ull- och fuskpälsjakor, som märket verkar ha satsat extra hårt på i den här kollektionen.

”Vi är ju svenskar, vi lever ju i en del av världen som har väder och alltså är ju fixerade vid ytterplagg”, säger Jonny. Det (hand)stickade tar också stor plats, och gulligast är plaggen med små broderade blommor som lyckas se både klassiskt söta och modernt coola ut på samma gång. Kollektionen är väldigt långt från snabba oversizesneakers (kollektionens sneakers har en retrokänsla och är nedtrampade i hälen, klassiskt landet-style) och logomode.

”För några dagar sedan, under herrmodeveckan, så kom jag ut från mitt hotell och jag skulle käka frukost. Det var en visning i närheten, och på vägen till Café de Flore var det så tydligt vilka som skulle på modevisning och vilka som var på väg någon annanstans. Du ser det direkt. Det är väldigt konstigt att varenda modeperson har en look som man känner igen. Det är tråkigt på ett sätt att man inte kan vara mer fri. Det är just det som jag försökte göra med den här kollektionen– att komma bort från det där paketet av märkesvaror. Bort från ’fashion elitens’ fixering vid speciella produkter och märken.

Du har ju själv gjort en slags förflyttning till något lugnare. Det här är ju första gången ni slår ihop prefall-kollektionen (den mindre bryggkollektionen mellan vår och höst) med er stora höstkollektion – samt visar kollektionen tidigare för press och inköpare. Vad vinner ni på det?

”I folks ögon så är det ett steg tillbaka, men jag ser det inte så. Det som är skönt är att jag kommer att få mer space. Och i slutändan är det vad det handlar om, för om man inte får space kan man inte vara kreativ. Och jag har känt ett tag att det tidsmässigt varit för pressat. Jag gnäller inte, det har varit kul, men … Egentligen vill jag ju göra roliga små utflykter som böcker, småkollektioner och så vidare. Tyvärr har det inte funnits någon tid för det – det blir lätt att du hamnar i fittings varje dag ungefär. Det kommer att leda till bättre produkter. Och det är det viktigaste.”

När flyttar du själv till landet?

”Haha, vi har precis köpt ett hus i Biarritz, men det är ju inte bushen direkt. Surfa är ju vad som gäller för mig.”

LÄS ÄVEN JONNAS BLOGG OM ACNE STUDIOS VISNING I PARIS HÄR!

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!