Galleristen Maria Foerlev: ”Min stil är en hybrid mellan arbetaroverall och en stilettklack!”

Maria är gallerist och driver Etage Projects i Köpenhamn där hon bor tillsammans med sina barn Storm och Uma. Hon är estet ut i fingerspetsarna vilket speglar hennes stil som är baserad kring ett märke. Kan ni gissa vilket?

STYLEBY möter galleristen Maria Foerlev

”T-shirt från Af Agger. Byxor och sandaler från Céline.” Foto: Luka Roné

STIL

 ”Förmodligen som en hybrid mellan arbetaroverall och en stilettklack. Jag försöker träffa något som ligger mellan den bekväma ’flytta ett bord på 80 kg’-situationen och ’en presentabel gallerist’. På vardagar bär jag oftast en variant av kombinationen byxor, -skjorta och stora örhängen. Ska jag gå ut får det -gärna vara lite vasst. Jag gillar enkelhet i kombination med en skev detalj och en bra silhuett. Jag klär mig mycket konsekvent och i plagg som kan kombineras i alla riktningar, eftersom jag inte får en kick av att tänka för mycket på ’dagens outfit’.”

FAVORITDESIGNER

 ”Tycker Vetements och Eckhaus Latta lyckas överraska mig. Det finns mycket humor där. Det är en bedrift att lyckas göra kläder som faktiskt har en ironisk distans till mode, och få så många människor att klä sig i enorma axelvaddar, fyra meter långa ärmar och samtidigt ge dem känslan av att vara vansinnigt coola. Det är också lysande när ett varumärke gör en enorm väska som ser ut som en Ikea-väska som kostar ingenting – och som de säljer för 15 000 kr. Men för egen del är det Célines estetik som tilltalar mig.”

”Klänning och skor från Céline.” Foto: Luka Roné

VARDAGSOUTFIT

 ”Frame-jeans, en skjorta och vita skor.”

PARTYOUTFIT

 ”Svart och smycken som höjer volymen.” 

VÄSKOR

”Det nya danska varumärket Aesther Ekme gör superfina väskor. De är praktiska och kvaliteten är så läcker.”

”Väska från Aesther Ekme.”

SMYCKEN

”Två ringar gjorda av en dansk guldsmed, tyvärr inte är aktiv längre, Ole W Jensen. Han hade en unik form- och färgförståelse och jag blir glad varje gång jag ser dem. En symboliserar mina två barn – två stenar, en liten blå och lite större grön.”

”Smycken från Céline. Spegel från Pettersen & Hein.”

SKOR

”Mina Céline-sandaletter, en är svart och en är vit.”

BÄSTA KÖPET

”Textilier för galleriets mon-ter på mässan Design Basel 2016. Det blev lite tyg över som jag lät en designer, Sasa Stucin från Soft Baroque, sy en klänning till mig av.”

”Kavaj, byxor och sandaler från Céline.” Foto: Luka Roné

INSPIRATION

”Jag marineras i inspiration dagligen. Det kommer helt naturligt i mötet med konstnärer och designer jag arbetar med. Jag läser inte så många modemagasin, utan vet instinktivt vad jag tycker om.”

STYLINGTIPS

”Du måste hitta din egen stil, och det finns egentligen inte några genvägar. Jag tror att inte det är lyckat att låta andra människor forma ditt personliga uttryck. Men renlighet och bra grooming är en bra bas för god stil.”

”Skor från Céline.”

KAN INTE FÅ NOG AV

 ”Stora örhängen, hårinpackning, svarta byxor.”

MEST ANVÄNT

 ”En svart kostym från Lemaire är en av de mest bekväma jag äger och är bra både i jobbet och för kvällsbruk.” 

SENASTE KÖP

 ”En svart klänning från Céline med skulpterade ärmar, och en sidenskjorta från Céline i en underbar ljusgrön färg.” 

”Ryggsäck från Issey Miyake.”

NÄSTA KÖP

”Solglasögon. Alltid solglas-ögon, för dem glömmer jag överallt.”

SKULLE ALDRIG BÄRA

 ”Kläder som inte passar min livsstil och som ropar för högt om vilket designernamn som står på lappen i nacken. När något passar dig perfekt tillhör det dig, inte ett varumärke. Jag bär heller inte för av--

slappnade kläder, upplever att attityden ryker då.” 

SAKNAR ALLTID

”Strumpor. Ingenting är mer tråkigt än att köpa strumpor.”

”Byxor och skor från Céline.” Foto: Luka Roné

GARDEROB ATT PLUNDRA

”Garderober tillhörande Joan Didion och Sofia Coppola.”

BEAUTY

 ”Vatten, tvål och Sunday Rileys ’Good Genes’-olja.”

BÄSTA BEAUTYKÖP

”Ögonbrynspincett.”

DOFT

 ”De senaste tio åren har jag använt ’Kelly Caleche’ från Hermès.”

”Makeupfavoriter från Tom Ford och Kjær Weis.”

KLAR PÅ FEM MINUTER

”Philip B:s ’Insta Thick’ till håret, Kjær Weiss ’Blossom Creme Blush’ till kinderna och kaffe.”

TRÄNING

”Mitt arbete i galleriet är bättre än ett gym eftersom jag lyfter runt tunga saker och är uppe och springer hela tiden. Mina två barn håller också min puls uppe.”

MUSIK

”Min dotter Uma gör min spellista, hon har jättebra smak. Där finns alltifrån den bulgariska flickkören Kaval Sviri, 070 Shake, M.I.A, soundtracket till ’Twin Peaks’ och alltid Prince.”

BOK

”’Moby Dick’ av Herman Melville. Det är fint med böcker som du älskade som barn och som du också kan växa upp med.”

”Klänning från Céline.” Foto: Luka Roné

KONST

”Dem jag arbetar med – konstnärer som gör funktionella föremål eller formgivare som arbetar konceptuellt, eftersom konstverk du interagerar med ger dig en upplevelse som du som passiv åskådare kan inte uppnå. Det jag tycker är intressant är hur estetik kan påverka våra liv, eller hur idéer kan omvandlas till estetik.”

UTESTÄLLE

”Jag reser mycket i jobbet och går mest ut då. Jag tycker om Hotel Bauer i Venedig, 3 Crowns i Basel, Dimes Times i New York. När jag är hemma med barnen är jag mestadels på Video Video i Christianshavn och äter veganmat.”

Foto: Luka Roné

FAVORITSTAD

 ”Jag är mycket förtjust i Köpenhamn. Under senare år tycker jag att stan har en atmosfär av att ’allt är möjligt’ och en stad som är för alla. Det har blivit en inkluderande stad – matmarknader, hamnbad, konsthallar …”

BÄSTA BUTIK

”Dover Street Market, T.T. Peking, Maryam Nassir Zadeh och Møller & Mammen – min lokala järnaffär. Och Etage Projects förstås!”

INREDNING 

”Jag har gått målinriktat på en speciell stämning – lägenheten i sig själv innehar den grundläggande atmosfären. Sedan får våra saker och våra vanor lägga det översta lagret. Jag har turen att det mesta i mitt hem är skapat av människor jag känner, vilket är ett stort privilegium eftersom det ger mig en känsla av ömhet. För mig är det viktigt att föremålen berättar något – och gärna ger en känsla av humor, något som väcker nyfikenhet och som överraskar.”

”Topp, byxor och skor från Céline.” Foto: Luka Roné

FAVORITFÖREMÅL

”Mina barn gav mig en låda i julklapp som de hade dekorerat och på vilken de skrivit ’50 skäl till varför vi älskar dig’. Inuti finns 50 små lappar där det kan stå till exempel ’Du är nästan bra på att laga mat’ och ’Du är duktig på att trösta’. Den är underbar att dyka ner i när man hänger med huvudet och skulle vara det första jag skulle rädda vid en brand.” 

INREDNINGSTIPS

 ”Håll trender långt bort från livet. Ju mer hippt något är, desto snabbare kommer du att bli trött på det.”

foto LUKA RONÈ

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!