Konsten att samla på mode | Lisa Corneliusson: ”Jag identifierar mig med kvinnokämpen Miuccia Prada”

Fascinationen för mode delar de flesta av oss – men vissa går ett steg längre. Att samla på mode tar tid, kostar pengar och kräver lite tur. Men resultatet är otroligt.

”Jag identifierar mig med kvinnokämpen Miuccia Prada”

”Jag tänker på gamla Miuccia Prada-plagg jag varit besatt av mer som något jag skulle kunna investera i, på samma sätt som i en tavla, än som något jag nödvändigtvis skulle ha på mig hela tiden i min nutida garderob.”

Hur började du samla Miuccia Prada?

”Jag var, och är, väldigt förtjust i Pradas höstkollektion 2007. Det var så det började, och jag köper även Miuccia Pradas andra märke Miu Miu. Jag är även väldigt förtjust i vår- och höstkollektionerna 2009.”

Var det ett medvetet val?

”Jag tror att det blev bestående för att jag kunde identifiera mig med den unga Miuccia Prada, kvinnokämpen. När hon blandade fritt och fult för att kommentera samhället och förlöjliga patriarkatet. Jag tilltalades av det.”

Vad är drivkraften?

”Förutom ovan nämnda är det alltid en thrill att hitta plagg som jag varit besatt av som yngre. Det är en kick att få återuppleva känslan jag fick när jag såg dem första gången.”

Finns det ett mål med att samla?

”Nej. Eller jo – att inte sluta. Jag har sålt ett endaste par skor från min Prada-samling och ångrar det så mycket!” Hur stor är din samling? ”Kanske 15–20 plagg och accessoarer. Det är alltså ingen jättesamling.”

ANNONS

Har du definierat din samling?

”Nej, men samlandet var lite mer intensivt för några år sedan. Kanske har det avtagit i takt med att jag oftast inte känner lika starkt för nutida Prada och Miu Miu-kollektioner.”

Finns det en frihet i att samla?

”Hm, jag kan känna att mitt second hand-samlande över lag är något som jag tycker om, ett intresse som berikar mitt liv. Precis som att det kan kännas uppfyllande att vara ett hängivet fan till någon.”

Var hittar du nya föremål?

”Auktionssajter eller vintagebutiker, det kan dyka upp fina Prada-grejer lite överallt faktiskt.”

Saknar du något i samlingen?

”Det finns vissa plagg jag skulle ha svårt att låta bli om jag hittade dem. Till exempel från de där kollektionerna 2007 och 2009.”

Har ditt samlande någon gräns?

”Det är som sagt inte så värst intensivt. Men det är väl en viss galenskap inblandad i att köpa plagg i fel storlek. Vilket jag har gjort, för samlingen.”

Kan din samling bli komplett?

”Den är mest bara en mysig del av min garderob. Något jag gillar att lägga tid på när jag inte kan sova, då och då.” Förvaring? ”Bland mina andra kläder eller i någon låda. Jag satsar inte på en fancy förvaring!”

Vad är det mest spännande med att samla?

”Det drömmiga i att hitta något man varit besatt av.”

Drömköp?

”Det finns en variant av de oproportionerligt höga och klumpiga regnstövlarna från hösten 2009, som jag redan äger två par av, på Ebay nu. Jag skulle inte använda dem, men jag skulle hemskt gärna vilja ha dem ändå.”

Favoritplagg?

”Lila sammetsskor med blomklack från ’Fairy Collection’ våren 2008.”

Vilket plagg är mest använt?

”Just nu en brun kappa med drop shoulders från hösten 2009.”

Dyraste plagg?

”Ett par jätteklumpiga svarta kängor som jag köpte nya hösten 2013.”

Har din samling något värde?

”Jag tror faktiskt att de flesta grejerna skulle vara svåra att sälja vidare, i alla fall dyrt.” Miuccia Prada tog över familjeföretaget och modehuset Prada år 1978, sedan dess har Prada vuxit till en av modebranschens stora succéer. Miuccia driver även märket Miu Miu som grundades 1992.

foto JOONA LAULAJAINEN

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!