Modeproffsen svarar på: ”Bästa tipsen för vintageshopping online?”

Moderådet handlar mycket second hand på nätet – och är eniga: Ha din budget klar innan du budar.

INFLUENCERN: MARIE HINDKÆR WOLTHERS

”Jag shoppar allt mer vintage, inte bara mode utan även interiör. Jag kan lägga timmar på att scrolla igenom till exempel Vestiaire Collective, där jag verkligen fyndar. Om jag söker en speciell sak så är jag inne dagligen, annars blir det något mer sällan. Oftast jagar jag väskor och skor från tidigare säsonger som jag inte kunnat glömma, eller också tidlösa klassiker. Det senaste jag köpte var ett par skor med paljetter från Loewe som jag inte lyckades få tag på när de var i säsong. Jag hittade dem föst på Vestaire, men där tyckte jag priset var för högt. Efter ett par månader hittade jag dem på Ebay till ett mycket bättre pris. Några paljetter saknades, men jag fick dem för en femtedel av butikspriset. Jag säljer löpande ut min egen garderob på Vestiaire, i secondhandbutiken I Blame Lulu i Köpenhamn och på loppmarknader ett par gånger om året.

Mitt bästa tips om du vill hitta drömplagg online är att vara tålmodig och ha ett maxpris satt för dig själv redan innan du börjar en budgivning. Det är lätt att du ’dras med’ annars. ’Köp nu’-priset är oftast högre än vad säljaren räknat med så mitt tips är att lägga ett lägre bud, dock inte oseriöst lågt. Ett annat tips är att se förbi säsongens mest hypade köp. De blir i nästan alla fall överprisade och risken är att du är trött på plagget eller accessoaren innan du ens fått paketet. Några av det jag älskar mest i min garderob är vintagefynd – okej för att det inte är säsongens hetaste sko från Balenciaga, men ofta får de saker jag köper lång livslängd i min garderob när jag köper saker av äkta kärlek och inte för att jag åker med någon trend. När jag tänker efter är det faktiskt sällan jag gör felköp när jag shoppar vintage, felköpen sker ofta på resor. Men då är det ju bra att man kan sälja dem igen på till exempel Vestiaire!”

Marie är grundare av Luelle.dk där hon också är influencer.

STYLISTEN: KARIN SMEDS

”Jag är en periodare i fråga om vintageshopping. På 00-talet handlade jag mycket vintage på Ebay och efter en lång paus har faktiskt börjat göra det igen. Ebay är perfekt för vintagebijouterier, så som märkesörhängen som känns hett just nu. Det senaste jag köpte var ett par vintageörhängen från YSL – för 16 dollar. Jag har också nyligen börjat sälja märkesplagg och accessoarer på Vestiaire, det känns toppen att nyttja denna form av hållbarhetsmetod, genom att återvinna kvalitetsvaror. Eftersom Vestiaire hämtar up det man säljer på valfri adress är det en enkel process. Att snabbkolla ofta på vintagesajterna – men det är lätt att fastna – är ett bra sätt att inte missa något man har siktat in sig på. Själv ’gör jag varvet’ ett par gånger i veckan i alla fall just nu. Men som sagt varierar det. Ibland är jag osugen på konsumtion och ibland går jag upp i själva jakten. Att ha en plan för vad man letar efter, och vilken budget du har, är alltid bättre än att slentrianshoppa.”

Karin är stylist, moderedaktör och YSL-samlare.

PSST! Nu kan du prenumerera på STYLEBY Beautybox!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård & doftljus. Köp nu!