Möt coola keramikern som inspirerar Moschinos Jeremy Scott

På Forbes lista över de ”30 mest framgångsrika under 30” hittade vi förra året den amerikanska keramikern och konstnären Katie Stout, som gjort sig ett namn i branschen för sina överdrivna former och färgglada lampor. I höst är hon dessutom aktuell i samband med modedesignern Jeremy Scotts höstkollektion, där hon har designat objekt som tolkats i kollektionen.

”Jeremy ville ha två objekt från mig, som i sin tur inspirerade honom till plagg i kollektionen – stövlar, en rock och en kjol. Jag är inte säker på att vårt samarbete har något att göra med mitt arbete specifikt, utan mer att göra med att modevärlden brukar ha en uppskattning för konst. Just nu är fiktion, collage och primitiv design väldigt populärt, och det återspeglar sig i modet.”

Jeremy Scott FW18. Foto: Jason Lloyd Evans

Inspireras du av mode?

”Ja, jag inspireras av designers som Todd Oldham, Rei Kawakubo, Amanda Phelan, Henrik Vibskov, Jeremy Scott och Adam Selman på grund av deras vanvördiga känslor. Jag tycker om att kläder inte bara är kläder.”

Finns det något i det du gör som speglar hur du klär dig?

”Jag älskar stora silhuetter – ju fler saker jag välter, desto bättre. Stor kappa, liten väska är min favoritlook. Jag bär inte mycket färg, men min standard kring färg är annorlunda än andras. Jag har pysslat lite med kläder och tror att jag vill göra mer av det.”

Foto: Kyle Dorosz

Vardagsstil?

”En jumpsuit från danska Henrik Vibskov. Eller, min uniform just nu är en lila tröja från Acne Studios, klumpiga Eytys-skor och smycken från mitt samarbete med Simone Paasche från Spur. Jag älskar som sagt stort och bekvämt, och det måste vara lätt eftersom jag behöver vara rörlig när jag arbetar i min ateljé.”

Vad eller vem inspirerar formmässigt?

”Just nu är jag verkligen inspirerad av rörlig konst och vill börja implementera det i min konst. Sedan är jag också inspirerad av överlevnadstekniker. Vore bra om jag kunde bygga mig ett härligt hus av naturliga material när världen går under.”

Lästips! Se bilderna från Moschino x H&M-festen i Stockholm!

Du har arbetat med norske konstnären Bjarne Melgaard och du har tidigare sagt att du skulle kunna tänka dig att endast bära danska Henrik Vibskovs-design i resten av livet. Vad är din koppling till skandinavisk design?

”Jag var i Skandinavien, i Stockholm, för första gången under våren, och var så imponerad av estetiken och känslan där. Jag har alltid känt att skandinavisk design är underbar, men nästan för enkel för min personliga smak. Men när den tillämpas på offentliga utrymmen är skandinavisk design fantastisk – kvalitet, eftertanke och funktion gör att staden känns härlig. Det är motsatsen till New York, som är cool men nedgången. Jag tycker att skandinavisk design har en hög grad av innovation som gör det väldigt spännande.”

Vad händer härnäst?

”Jag håller på att arbeta på en ny serie för en soloutställning nästa år.”

Ett urval av Katie Stouts verk: 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!