Saint Laurent designerguide – från Yves till Vaccarello

Anthony Vaccarello är den sjätte i raden att axla manteln hos Saint Laurent, som har visat sig vara stundtals tungburen. Magnus Klahr ger dig guiden till märkets designer – från Yves till Vaccarello.

Saint Laurent designerguide

”På tretton minuter har du förstört vad jag har byggt upp i 40 år.” De dräpande orden stod skrivna i ett flera sidor långt maskinskrivet brev som Tom Ford mottog under sin tid som chefsdesigner. Avsändare var Yves Saint Laurent. Kanske inte den respons Ford hade hoppats på när han ett par år tidigare med Yves välsignelse hade tagit över efter den ikoniske designern. Rollen som överhuvud på Yves Saint Laurent är långt ifrån fri från fallgropar – följ med och läs den spännande historien om männen på YSL-tronens uppgång och fall.

YVES SAINT LAURENT

(1961–2002 varav 1999–2002 endast couture)

1961 grundades Yves Saint Laurent av Yves och hans affärs- tillika kärlekspartner Pierre Bergé. Yves hade kommit till Paris åtta år tidigare från Oran i då franska Algeriet redan som 17-åring efter att han vunnit en designtävling med tre handritade skisser. Franska Vogues dåvarande chefredaktör Michel de Brunhoff såg i Yves en stor talang och skickade honom och skisserna till Christian Dior, som anställde honom på stående fot. Yves inledde karriären på Dior med att designa accessoarer men fick snabbt en framstående position i studion. Christian Dior utsåg Yves till sin efterträdare – Yves var då endast 21 år gammal – samma år som han senare avled av en hjärtattack. 21-åringen gjorde till en början succé, men efter att ha blivit inkallad i Algeriska frihetskriget (ironiskt nog tvingades Yves strida på den franska sidan, mot sitt födelseland) och där fått psykiska besvär samt hamnat på militärsjukhus fick han sparken.

Ett år senare såg modemärket Yves Saint Laurent dagens ljus, och att säga att mannen och märket förändrat modet i grunden är ingen överdrift. Vad som började som ett couturehus blev, med starten av ready-to-wear-linjen Rive Gauche, kanske det mest stilbildande modemärket i modern historia. Yves gjorde beatniklooken populär, han lanserade safarijackor, tighta byxor, lårhöga stövlar och den klassiska smokingen för kvinnor ”Le Smoking”. Han lånade influenser från olika kulturer (inte minst den marockanska), introducerade nya silhuetter och gav kvinnor världen över ett nytt sätt att klä sig. Ett av hans mest kända citat är ”Chanel freed women, and I empowered them” (ungefär ”Chanel befriade kvinnan, jag gav henne självförtroende”). Genom att framgångsrikt ha lanserat parfym, bland dem den skandalomsusade Opium, och makeup tjänade företaget enorma pengar. Men under mitten och senare delen av 90-talet sjönk vinsten kraftigt. Yves själv kämpade med problem relaterade till alkohol och droger. 1999 kontrakterades Tom Ford för att designa ready-to-wear-kollektionerna för Yves Saint Laurent, och Yves själv koncentrerade sig på haute couture-kollektionen. Tyngd av sina besvär och en allt mer kritisk syn på den riktning märket hade tagit lade Yves ner couturen 2002 och slutade som designer. Yves tillbringade sina sista år i livet i sitt hus utanför Paris och sitt hus i Normandie. Han dog i sin våning i Paris den 1 juni 2008 av hjärncancer. Hans aska ströddes i Majorelle Garden i Marrakech.

ALBER ELBAZ (1998–1999)

Alber Elbaz, som sedan var på Lanvin i 14 år (han är dock inte kvar där längre), korta period som designer var en brygga mellan Yves och den tillträdande nye designern Tom Ford. Han stod bakom tre kollektioner mellan 1998 och 1999 utan att ha lämnat ett bestående intryck.

ANNONS

TOM FORD (1999–2004)

När Tom Ford tillträdde rollen som chefsdesigner hade han redan samma position på Gucci. PPR (i dag heter det Kering, som äger även bland annat Gucci, Balenciaga, Stella McCartney med mera) köpte YSL och tillsatte den karismatiske designern på högsta posten. Med stort självförtroende och med starkt stöd från ägarna (Guccis försäljning steg 1995–96 med 90 procent under Tom Fords ledning) väckte han den då avsomnande jätten. Vårkollektionen 2001, hans första för märket, var byggd runt en tolkning på den klassiska ”Le Smoking” i en monokrom svartvitt palett. Ett sätt att återigen visa Saint Laurents DNA. Fords andra kollektion som blev kallad ”Gothic Glamour” var återigen en monokrom historia, denna gång en nästan helsvart kollektion med bara några få inslag av rosa och aubergine. Med den tredje införde han leopardprintet och tunna genomskinliga tyger. Fords design för Saint Laurent skilde sig från Yves då den var mer sexig, glammig – Yves själv var inget fan, och beskrev stilen som ”poor”. Oavsett så blev det en kommersiell succé och Ford tog märket i en ny riktning, något som förargade Yves och så småningom ledde till de arga brev han skrev till Ford.

STEFANO PILATI (2004–2012)

Stefano Pilati kom till Saint Laurent 2000 då Tom Ford anställde honom som design director for womens ready-to-wear. Dessförinnan hade han varit assistent på Armani, tygutvecklare på Prada, och assisterande designer på Miu Miu. När Ford lämnade 2004 tog Pilati över. Pilatis design var tydligt fransk och mindre tydligt sexig än hans företrädares. Trots flera plagg och accessoarer som blivit klassiska såsom tulpankjolen, ”Muse”-väskan och YSL-sandalen var kritiken blandad från modepressen. Hypen uteblev. Oförtjänt, bör man tillägga, Pilati formade YSL under en lång tid och med framgång. Han gjorde logosweatshirten stor, han fick en hel värld att bli singoallor sommaren 2005 och han skapade Eiffeltornsskon. Hans skrädderi var utsökt, skarpt och blandade seriositet med sexighet. Efter åtta år lämnade han YSL. Nio månader senare utsågs han till creative director på Ermenegildo Zegna.

HEDI SLIMANE (2012–2015)

Hedi Slimane hade redan varit en tur på Saint Laurent, då som artistic director of menswear. Efter kollektionen ”Black Tie” (2001), där man kunde ana den superskinny silhuett han skulle renodla senare hos sin kommande arbetsgivare, lämnade han YSL och tackade ja till jobbet som creative director på Dior Homme. På Dior förändrade Hedi sättet män klär sig – från en bred flaxig silhuett till den tajta kostymsilhuett vi ser i dag. Elva år senare var Slimane tillbaka, denna gång med total kreativ makt över varumärkets alla delar.

Det första han gjorde var en total redesign av varumärket, droppade Yves från namnet, gjorde en ny logotyp och designade de egna butikerna i hård marmor och kallt kromat stål. Slimane själv menade att borttagande av förnamnet var en hommage till det namn Yves hade valt till sin satsning på ready-to-wear den där gången för länge sedan (som hette Saint Laurent Rive Gauche). Couturedelen han återöppnade några år senare hette däremot Yves Saint Laurent. Hedi flyttade Saint Laurents designstudio till sin älsklingsstad Los Angeles – vilket fick traditionalisterna att skaka. När Slimane visade sin första kollektion delade den modetyckarna i två läger: de som var positiva och tyckte att förändringen, förnyelsen och den nya rockiga estetiken var bra och nödvändig – och de som ansåg att han förstörde Yves arv med sin fäbless för ungdomskultur och rockiga plagg som bikerjackan, flanellskjortan och snortighta jeans. Exponeringen i media var massiv och försäljningen sköt i höjden. Silhuetten blev näst intill densamma för män och kvinnor, med till exempel kavajer med högt skurna armhålor och smala armar, vilket var en fortsättning på den estetik Slimane infört på Dior. Efter bara tre år lämnade Slimane Saint Laurent efter en ryktad dispyt kring det nya kontraktet. Hans tid som creative director blev en kommersiell dundersuccé men med skilda åsikter kring hans gärning som designer och förhållningssätt till märkets historia.

ANTHONY VACCARELLO (2016–)

Belgaren Vaccarello slog igenom med SS2012-kollektionen med sitt självbetitlade märke. Hans estetik är nära besläktad med Slimanes. Tight, svart, läder, nitar, spännen och slanka modeller. Han har även varit Donatella Versaces wingman på undermärket Versus (där även J.W. Anderson och Christopher Kane haft samma tjänst). Den kollektion som finns i butik nu är Anthony Vaccarellos första och den mottogs med försiktig optimism. Även om Vaccarello tenderar att visa en mer provokativt feminin look. Den första kollektionen bestod av glamrock, markerade ärmar, dekonstruerade smokingkavajer och en hel del nakna bröst. Vi väntar med spänning på fortsättningen i sagan om Saint Laurent.

TIPS! STYLEBYS BEAUTYBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!