Vad odlar man på branta sluttningar med dålig åtkomst och obördig jord? Svar: det som skulle växt där naturligt – brännässlor! Och vad har brännässlor gemensamt med kläder? Well, inte mycket. Fram tills nu.

G

reen Nettle Textile är namnet på det kenyanska start up-gänget bakom Sustainable Sting, ett linneliknande, miljövänligt material som skapas av brännässlor och vars odling skapar lokal sysselsättning för hundratusentals bönder på den kenyanska landsbygden. Jonah Mwangi, en av innovatörerna, berättar mer.

Vad har materialet för egenskaper?

– Det är ett tåligt material, mer tåligt än ull, som fungerar i både värme och kyla tack vare att fibern är hålig. När det är väldigt varmt håller du dig sval och vice versa. Materialet handvävs och är väldigt absorberande, vilket gör det enkelt att färga det med organiska metoder.

Vad händer med överskottet?

– Brännässlan är rik på järn. I vissa delar av Kenya är det inte kulturellt accepterat att ta tabletter med järn i, vilket kan leda till bristtillstånd. Vi kom på att vi kan torka de överblivna delarna av våra brännässlor och ta med dem till sjukhus i dessa områden, så får patienterna i sig järnet på så sätt. Vi jobbar även på att kunna använda de överblivna växterna till skönhetsprodukter.

LÄS MER: Mia Larsson gör smycken av ostron – se hennes kollektion med & Other Stories

Sustainable Sting Global Change Awards 2019

Sustainable Sting är fortfarande i uppstartsfasen – de första plaggen är halsdukarna ovan. Man beräknar att släppa fler plagg i höst.

Är växtbaserade material framtiden?

– Ja! Växer är enkla att odla och att arbeta organiskt med. Men det viktigaste är var man producerar dem och varför man producerar dem. Vi pratar om hållbart mode – men bomull är ju en växt, som inte är särskilt miljövänlig. Så att varje gång du som konsument tar på dig ett hållbart plagg ger du rum för vår jord att rehabilitera sig från skadorna vi orsakat den.

Sustainable Sting är ett av de fem vinnande bidragen i H&M Foundations Global Change Award 2019. Global Change Award stöttar tidiga innovationer inom mode som påskyndar skiftet från en linjär till en cirkulär modebransch.

Prenumerera på Damernas Världs nyhetsbrev

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.