Vanna Rosenberg är aktuell med Häxorna i Eastwick.
Vanna Rosenberg är aktuell med Häxorna i Eastwick.

Vanna Rosenberg, 46: ”Jag jobbar konstant på att vara snäll”

Häxorna i Eastwick-aktuella skådespelaren Vanna Rosenberg, 46, delar med sig av sådant som gör hennes liv lite härligare

Att vara snäll, en verklighetsflykt i filmens värld och en klassisk Ulf Lundell-plats i Skåne är bara tre ting som står skådespelaren Vanna Rosenberg nära hjärtat

Att vara snäll

- Att få och ge uppriktig snällhet låter kanske fånigt enkelt - men det är jättesvårt. Jag läste boken Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn för många år sedan. Den förklarade vad begreppet snäll faktiskt innebär. Det handlar inte bara om att klappa någon på axeln och säga att den är duktig och fin, utan snarare om att vara uppriktig och visa omsorg. Jag jobbar på det konstant.

Mötet med en publik

– Jag mår bra av att stå på scen, och att få möta publiken och dela upplevelsen med dem. Den magin går det inte att trolla sig till, även om Häxorna i Eastwick som jag spelar i nu faktiskt trollar.

Vemodig musik

– Musik är så viktigt, roligt och ja, avgörande, i min värld. Jag söker mig ofta till musik som rymmer vemod - vemodet och lyckan är bästa vänner. Jag har alltid älskat Rebecka Törnqvist, hennes röst är så trösterik. Lite som en klar, krispig höstdag. Häromdagen fick jag höra att jag måste dansa för att ”ruska igång” glädjen i mig. Då satte jag på Grace Jones. Hon är så cool och mäktig, och då kunde jag få känna mig lite köksbordscool.

Vanna dansar gärna loss till Grace Jones. Foto: REX/IBL

Skärmtid

– Filmer är en underbar verklighetsflykt, vilket kan behövas ibland. Trots att jag har svårt för personen Woody Allen så måste jag säga att jag verkligen tycker om hans filmer. Fast mest av allt älskar jag tecknat! Jag skyller på mina barn ibland, men Pixarfilmer som Vaiana och Big hero 6, och de fantasifulla filmerna av japanska Studio Ghibli är nog ändå mina favoriter - särskilt min Min granne Totoro. Skräck håller jag mig borta ifrån, jag är för mörkrädd för sådant.

Min granne Totoro. Foto: TT

Gilmore Girls

– Efter att ha blivit tipsad om serien Gilmore Girls i säkert tio år så satte jag mig och tittade på den dagen efter premiären av Häxorna i Eastwick ... nu unnar jag mig nästan alltid ett avsnitt när jag äter lunch. Är det något jag uppskattar med människor är det när de är kvicka i tanken, och rappa. Det gör att jag blir kvickare, och rappare. Och kvinnorna i Gilmore Girls är precis sådana! Jag vill bara sätta mig och bälga kaffe med dem på Luke's. Förresten heter Melissa McCarthys rollfigur Sookie - och det gör min karaktär i Häxorna i Eastwick också.

Rappa damer i favoritserien Gilmore Girls. Foto: TT

Utsiktsplatsen i Skåne

– Det finns en plats nere i Skåne, en plats med utsikt över odlingar och hav - en klassisk Ulf Lundell-plats - som jag ofta saknar. Men, jag har insett att jag kan sluta ögonen och befinna mig där när jag vill.

Farmors ord

– När jag var liten sa min farmor: ”Som du är när du är sju, så är du när du är sjuttio.” Och ibland måste jag påminna mig själv om att den där sjuåringen finns kvar inom mig.

Lättburna plagg

– Jag har svårt att se vad jag passar i, och kan gå igenom butiker och äta upp de vackra plaggen med blicken - men inte våga mig in i provrummet. Jag tycker Carin Rodebjer är underbar, med det kanske är typiskt för en 46-årig kvinna i Stockholm att tycka? Fast, hennes kläder är roliga, snygga och bekväma. Jag har sparat till flera av hennes plagg genom åren och de fortsätter att glädja mig.

Mode och musik

– Min mamma var på USA-turné med Europe mitt under deras storhetstid. Då fick hon en teamjacka, en stentvättad jeansjacka med Europe tryckt på ryggen. Jag var så stolt när jag fick låna den, och även fast den var på tok för stor så kände att jag ägde gatan i den. I dag påminner den om mamma.

Gyllene skor

– Jag har ett par skor från Gram som jag tycker jättemycket om. De sätter lite guldkant på skotillvaron, utan att sticka ut alltför mycket.

Hudvårdstid

– Jag och min dotter brukar massera in händer och fötter med någon skön crème och ha lite egen ”self care”. Jag gillar produkter som känns naturliga, som de från L:a Bruket och Aesop. Och Kayo inspirerade mig faktiskt till att köpa en härlig bergamott- och patchouliolja som gör att jag känner mig lite mer mystisk än jag egentligen är.

L:a Bruket är en favorit.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!